Wereszczaka
Wincenta Zawadzka, Kucharka litewska, Wilno: druk. Józef Zawadzki, 1874
(wyd. 5 popr. i znacznie pomnożone), na s. 97-98.
Na terenie Białorusi, wereszczaką nazywana jest do dzisiaj pożywna zupa gotowana
na kwasie chlebowym z jarzynami i suto okraszona słoniną.
Składniki:
-
1 kg schabu (można zastąpić chudą karkówką),
-
30 dag słoniny (można zastąpić surowym wędzonym boczkiem),
-
0,5 l kwasu z kiszonych buraków,
-
3 duże ugotowane buraki,
-
2 duże czerwone cebule,
-
5 ząbków czosnku,
-
4 listki laurowe,
-
6-7 kuleczek ziela angielskiego,
-
4 kromki suchego razowego chleba,
-
sól i czarny mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Słoninę pokrajać w niewielkie plasterki, podtopić na patelni.
Dodać schab lub polędwiczki pokrajane w kostkę i obsmażyć.
Całość zalać kwasem buraczanym.
Posolić, popieprzyć, dodać utłuczone angielskie ziele i listek laurowy.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20-25 minut.
Zasypać tartym suchym chlebem razowym do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Dusić jeszcze 5 minut uważając, aby się nie przypaliło.
Podawać z kaszą perłową lub gryczaną.
Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego:
Więcej
– https://smacznapyza.blogspot.com/2017/04/najlepsza-wereszczaka-po-litewsku-przepis.html
oraz wereszczaka – https://pl.wikipedia.org/wiki/Wereszczaka