Śledzie po wileńsku

Śledzie po wileńsku

Czas przygotowania: ok. 60 minut dla 4 osób

Przyprawy:

ok. 3 cm korzenia świeżego imbiru
2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 ziarna pieprzu
5 goździków
4-5 listków laurowych
1 gałka muszkatołowa (starta)
4-5 ziarnek ziela angielskiego

Składniki:

1/2 kg płatów śledziowych (najlepsze są jasne duże i grube
płaty śledzi solonych z beczki)
4 średnie cebule
olej
1 koncentrat pomidorowy albo słoiczek keczupu

Wykonanie:

Wszystkie przyprawy trzeba dokładnie zemleć. Składniki: cebule pokroić, zeszklić na oleju,
następnie dodać koncentrat pomidorowy i przestudzić.
Na talerzu ułożyć śledzie i posypać przyprawami. Zostawić na noc w chłodnym miejscu.
Następnego dnia płaty pokroić na kawałki. Ułożyć w dwóch lub trzech warstwach na półmisku,
a potem przykryć grubą warstwą cebuli z koncentratem.
Udekorować szczypiorkiem i natką pietruszki.