Kartacze (cepeliny)
Na "Spotanie Wielkanocne" 2016 planujemy – kartacze (cepeliny)
Farsz:
- 30 dag mielonej wołowiny
- 10–20 dag mielonej wieprzowiny
- cebula, 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 2–3 łyżki bulionu
- sól, pieprz i majeranek do smaku
Ciasto:
- 20 dużych ziemniaków
- jajko
- sól
- 5 dag słoniny
- cebula
- 3 łyżki śmietany
Farsz : cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce masła. Wymieszać z mielonym mięsem i bulionem.
Do smaku dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek.
Ciasto: 15 obranych, umytych i startych ziemniaków odcisnąć przez gazę,
pozostałe ugotować w łupinach, obrać i przepuścić przez prasę.
Wymieszać obie masy ziemniaczane z jajkiem i szczyptą soli.
Wyrobić niezbyt grube placki po 8 dag.
Na placki nakładać nadzienie, zgiąć krawędzie, formując z nich owalne wydłużone pyzy.
Cepeliny wkładać do osolonego wrzątku, powoli, aby nie przerwać wrzenia, i gotować ok. 30 min.
Wyłowić za pomocą sita, układać na podgrzanym półmisku. Całość podajemy posypane skwareczkami
i podsmażoną cebulką!
No i były, także inne przysmaki, dzięki przyszłym mistrzom kuchni i opiece prowadzących nauczycieli
Zespółu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu – http://www.zsg.wroclaw.pl/
Raz jeszcze wszystkim Wam – dziękujemy !
© Fot. Tadeusz Czerniewski