Kartacze (cepeliny)

Na "Spotanie Wielkanocne" 2016 planujemy – kartacze (cepeliny)
 

Farsz:

-  30 dag mielonej wołowiny
-  10–20 dag mielonej wieprzowiny
-  cebula, 2 ząbki czosnku
-  łyżka masła
-  2–3 łyżki bulionu
-  sól, pieprz i majeranek do smaku

Ciasto:

-  20 dużych ziemniaków
-  jajko
-  sól
-  5 dag słoniny
-  cebula
-  3 łyżki śmietany

Farsz : cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce masła. Wymieszać z mielonym mięsem i bulionem.
Do smaku dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek.

Ciasto: 15 obranych, umytych i startych ziemniaków odcisnąć przez gazę,
pozostałe ugotować w łupinach, obrać i przepuścić przez prasę.
Wymieszać obie masy ziemniaczane z jajkiem i szczyptą soli.
Wyrobić niezbyt grube placki po 8 dag.

Na placki nakładać nadzienie, zgiąć krawędzie, formując z nich owalne wydłużone pyzy.
Cepeliny wkładać do osolonego wrzątku, powoli, aby nie przerwać wrzenia, i gotować ok. 30 min.
Wyłowić za pomocą sita, układać na podgrzanym półmisku. Całość podajemy posypane skwareczkami
i podsmażoną cebulką!
 

No i były, także inne przysmaki, dzięki przyszłym mistrzom kuchni i opiece prowadzących nauczycieli
Zespółu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiuhttp://www.zsg.wroclaw.pl/

Raz jeszcze wszystkim Wam – dziękujemy !
 

© Fot. Tadeusz Czerniewski