Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Czas przygotowania: ok. 2 godzin
Czas pieczenia: 90 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

1,5 kg ziemniaków
2 cebule
350 ml mleka
50 g solonej słoniny
2 jajka
5 łyżek mąki
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni przez ok. 4 min, na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.

Do startych, lekko odsączonych ziemniaków, dodajemy wrzące mleko i odstawiamy na 5 min. Następnie dodajemy jaja, mąkę, słoninę, zeszkloną cebulę i dokładnie mieszamy. Solimy i dodajemy pieprz.

Powstałą masę przekładamy do natłuszczonego naczynia i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 50 min. Na koniec dodajemy trochę śmietany lub jogurtu.

W książce Wilno: barok z kamienia i obłoków (Kraków 2003) znajdziemy informację, że: "... od Niemców z kolei (babka kartoflana) Litwini przejęli przepis na babkę ziemniaczaną – tzw. kugelis". Warto polecić też książkę pani Barbary Hołub, Przy wileńskim stole (Warszawa 1992), na s. 206 – Babka ziemniaczana zaparzana. (przepis pani Janiny Ciechaniuk, wieś Bryndziszki, pow. Grodno) lub opis białoruskiej babki zmiemniaczanej – http://kresy24.pl/40158/bialoruska-babka-ziemniaczana/

© Fot. Tadeusz Czerniewski

Przygotowany przez uczniów posiłek - jak zwykle - cieszył się ogromnym powodzeniem.

Dziękujemy najserdeczniej - do następnego spotkania!
Zarząd TPGiW